top of page

USB-C, 2024’ten itibaren AB’de akıllı telefonlar için zorunlu hale gelecek

Apple büyük olasılıkla sevgili Lightning portuna veda etmek zorunda kalacak.

Avrupalı ​​milletvekilleri , bölgede satılan tüm telefonların, tabletlerin ve kameraların ortak bir USB-C şarj bağlantı noktasına sahip olmasını zorunlu kılan bir anlaşmaya vardı. Yeni yasa, Apple’ın şu anda şarj için Lightning bağlantı noktası kullanan iPhone’ları için de geçerli olacak.

Değiştirilen kurallara göre, iPhone’lar da dahil olmak üzere gelecekte AB’de satılan tüm akıllı telefonların 2024 sonbaharına kadar şarj için bir USB-C bağlantı noktasına sahip olması gerekiyor. Tüketiciler artık her yeni cihaz satın aldıklarında farklı bir şarj cihazına ve kabloya ihtiyaç duymayacak ve tüm küçük ve orta ölçekli taşınabilir elektronik cihazlar için tek bir şarj cihazı kullanın.

Bununla birlikte, kurallar yalnızca kablolu bir kablo üzerinden şarj olan cihazlar için geçerlidir ve yalnızca kablosuz olarak şarj olanlar için geçerli değildir .

“Bugün ortak şarj cihazını Avrupa’da gerçeğe dönüştürdük! Avrupalı ​​tüketiciler, her yeni cihazla birlikte birden fazla şarj cihazının yığılmasıyla uzun süre hüsrana uğradı. Avrupa Parlamentosu raportörü Alex Agius Saliba, artık tüm taşınabilir elektronik cihazları için tek bir şarj cihazını kullanabilecekler” dedi.

“Akıllı telefonlar, tabletler, dijital kameralar, kulaklıklar ve kulaklıklar, el tipi video oyun konsolları ve taşınabilir hoparlörlere ek olarak dizüstü bilgisayarlar, e-okuyucular, kulakiçi kulaklıklar, klavyeler, bilgisayar fareleri ve taşınabilir navigasyon cihazlarının da dahil edilmesinden gurur duyuyoruz. Ayrıca, şarj teknolojisinde bir sonraki evrim olan kablosuz şarj ve tüketiciler için geliştirilmiş bilgi ve etiketleme ile ilgili hükümler ekledik” dedi.

Alıcılara, yeni cihazların şarj özellikleri hakkında net bilgiler sağlanarak, mevcut şarj cihazlarının uyumlu olup olmadığını görmeleri kolaylaşacak. Ayrıca, şarjlı veya şarjsız yeni telefonlar satın almak isteyip istemediklerini de seçebilecekler. Üreticilerin Avrupa’da her iki paketleme seçeneğine de sahip olmaları gerekip gerekmeyeceği veya alıcıların istemesi durumunda kutu içi şarj cihazı sağlamak zorunda kalacakları açık değil.

“Bu yeni yükümlülükler, şarj cihazlarının daha fazla yeniden kullanılmasına yol açacak ve tüketicilerin gereksiz şarj cihazı satın alımlarında yılda 250 milyon Euro’ya kadar tasarruf etmesine yardımcı olacak. Avrupa Parlamentosu bir basın açıklamasında, atılan ve kullanılmayan şarj cihazlarının yılda yaklaşık 11.000 ton e-atığı temsil ettiği tahmin ediliyor.

USB-C bağlantı noktası olmayan eski telefonlar ne olacak? Yeni AB kuralları, yeni düzenlemeler 24 ay sonra yürürlüğe girmeden piyasaya sürülen ürünler için geçerli olmayacaktı.

bottom of page