top of page

Bilim İnsanları, Deniz Suyundan Tuzu Arındıracak Yeni Bir Yöntem Buldu

Artan nüfusla birlikte artan kuraklıklar, gezegenimizin bize sunduğu en önemli hayat kaynağı olan suyu çok büyük bir tehlikeye sokuyor. Bunu önleyebilmek için deniz suyunun tuzdan arındırılması gibi projeler bulunsa da bunlar oldukça maliyetli projeler. Ancak bilim insanları tuzdan arındırmanın da maliyetini düşürecek bir yol buldu.


ABD Enerji Bakanlığı’nın Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarındaki bilim insanları, suyu tuzdan arındırmanın daha ucuz yollarını araştırıyor. İyonlu sıvılar, suya bağlanmış sıvı tuzlardır ve ileride bunları yararlı amaçlarla kullanmak için atıkların sudan ayrıştırılması gerekir. Berkeley Laboratuvarı’ndan bilim insanları da Nature Communications Chemistry dergisinde yayınladıkları araştırmada birkaç türdeki iyonik sıvıların kimyasal yapılarını incelediler. Bilim insanlarının buradaki amacıysa en iyi sonucu verecek olan “tarifi” bulmak.

Araştırmanın yazışmadan sorumlu yazarı Robert Kostecki “En güncel ters osmoz tuzdan arındırma oldukça iyi çalışıyor ancak elektrikle idare edilen ters ozmos tuzdan arındırmanın maliyeti oldukça yüksek. Bizim araştırmamız, düşük maliyetli sıcaklık kaynağını (jeotermal, güneş enerjisi veya makineler tarafından üretilen endüstriyel sıcak atık) termal olarak duyarlı iyonik sıvılarla kombinlemek maliyetin çok büyük bir kısmını karşılıyor” dedi.


<img src="https://www.webtekno.com/images/editor/default/0002/13/851208fb0cd5bc2ed1ed0a5c0c2b3715b1d17b98.jpeg" alt="deniz suyunu tuzdan arındırma" />

Berkeley Laboratuvarı Enerji Teknolojileri Alanı’ndan Kostecki, yine aynı laboratuvarda bilim insanı olan Jeff Urban ile bir işbirliği yaptı ve moleküler seviyedeki suyun içerisinde bulunan iyonik sıvıların davranışları üzerine bir araştırma gerçekleştirdi.

Nükleer mıknatıslı rezonans spektroskopisi ve dinamik ışık saçılımı kullanan ekip, beklemedikleri bir bulgu elde etti. Urban, verimli iyonik sıvı ayrıştırmasının, organik bileşenlerin toplam oranına dayandığını söyledi. Ancak Berkeley Lab. ekibi iyonik sıvının, organik bileşenlerinin pozitif yüklü iyonlarına olan yakınlığına bağlı olarak deniz suyundan ayrıştırılabileceğini fark etti.

“Bu sonuç, kesinlikle beklenmiyordu” diyen Urban, “bununla birlikte artık iyonik sıvıların içerisindeki hangi atomların tuzdan arındırma konusunda daha çok çalıştığı konusunda tasarım kurallarımız var” ifadelerini kullandı.

bottom of page